وام ودیعه مسکن مستاجران تهرانی بهعنوان ۲۰۰ میلیون تومان است و برای ساکنان کلانشهرها ۱۵۰ میلیون تومان در نظر گرفتهاند. فراموش نکنیم تا قبل از نهایی شدن مبلغ وام ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۳، رقم تسهیلات مستاجران پایتختنشین ۱۵۰ میلیون تومان بود.
وام ودیعه مسکن در سایر شهرها به ۱۰۰ میلیون تومان میرسد و قرار است امسال روستاییها ۴۰ میلیون تومان وام بگیرند.
وام ودیعه مسکن؛ ماجرای صف میلیونی چیست؟وام ودیعه مسکن فعلا فقط شامل ۴۴۵ هزار و ۶۸ نفر شده است؛ کمتر از ۴۵ درصد متقاضیان
شرایط دریافت وام ودیعه مسکن
وام ودیعه مسکن اساسا برای مستاجرها تعریف میشود و متقاضی که خواستار دریافت چنین تسهیلاتی است، باید اجارهنامه داشته باشد. ارائه اجارهنامه معمولی یا اجارهنامههای ثبت شده در سامانه املاک مستغلات، تفاوتی باهم ندارند، اما طبق قانون شش ماه بعد از دریافت کد رهگیری، امکان دریافت وام ودیعه مسکن وجود خواهد داشت.
وام ودیعه مسکن به کسی که خودش یا همسرش در زمان ثبتنام ملک یا زمینی داشته باشند، تعلق نمیگیرد و اگر بعد از دریافت وام خلاف این ماجرا محرز شود، جریمهها و خسارتها برعهده دریافتکننده وام است. از طرفی وام ودیعه مسکن مثل سالهای قبل به متقاضیانی که خودشان یا همسرشان درحال پرداخت اقساط وام حوزههای مسکن هستند، تعلق نمیگیرد.
سود وام ودیعه مسکن چقدر است؟
وام ودیعه مسکن ۱۴۰۲ برخلاف سالهای گذشته قرار است بدون شک و شبههای درباره میزان سود و نحوه اقساط به مستاجران پرداخت شود. طبق بخشنامه بانک مرکزی اقساط وام ودیعه مسکن با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار یعنی ۲۳ درصد محاسبه میشود و بازپرداخت اقساط وام ودیعه مسکن، بسته به توافق بانک و متقاضی، حداکثر پنج سال خواهد بود.
اقساط وام ودیعه مسکن به اینترتیب برای مستاجری که در تهران ساکن است و از تسهیلات ۲۰۰ میلیونی استفاده میکند، به ماهی پنج میلیون و ۶۳۸ هزار تومان میرسد.
اقساط وام ودیعه مسکن ۱۵۰ میلیونی به شکلی است که آنها باید بعد دریافت وام خودشان را آماده اقساط چهار میلیون و ۲۲۸ هزار تومانی کنند. این عدد برای وام ۱۰۰ میلیونی به دو میلیون و ۸۱۹ هزار تومان و برای وام ۴۰ میلیونی روستایی به یک میلیون و ۱۲۷ هزار تومان میرسد.
محاسبه اقساط وام ودیعه مسکن
انواع وام ودیعه مسکن
اقساط ماهانه
جمع کل اقساط
سود وام ودیعه مسکن
وام ۲۰۰ میلیونی
پنج میلیون و ۶۳۸ هزار و ۹۴ تومان
۳۳۸ میلیون و ۲۸۵ هزار و ۶۵۳ تومان
۱۳۸ میلیون و ۲۸۵ هزار و ۶۵۳ تومان
وام ۱۵۰ میلیونی
چهار میلیون و ۲۲۸ هزار و ۵۷۱ تومان
۲۵۳ میلیون و ۷۱۴ هزار و ۲۴۰ تومان
۱۰۳ میلیون و ۷۱۴ هزار و ۲۴۰ تومان
وام ۱۰۰ میلیونی
دو میلیون و ۸۱۹ هزار و ۴۷ تومان
۱۶۹ میلیون و ۱۴۲ هزار و ۸۲۷ تومان
۶۹ میلیون و ۱۴۲ هزار و ۸۲۷ تومان
وام ۴۰ میلیونی
یک میلیون و ۱۲۷ هزار و ۶۱۹ تومان
۶۷ میلیون و ۶۵۷ هزار و ۱۳۱ تومان
۲۷ میلیون و ۶۵۷ هزار و ۱۳۱ توان
مدیرکل دفتر طرحهای نهضت ملی مسکن از پرداخت وام ودیعه مسکن توسط بانکها به بیش از ۴۴۵ هزار متقاضی خبر داد.
سیداحمد خادمیان مدیرکل دفتر طرحهای نهضت ملی مسکن روند ارائه تسهیلات ودیعه مسکن را توسط بانکها تشریح کرد و گفت: تاکنون به تعداد یک میلیون و ۶۵۴ هزار و ۳۶ نفر از متقاضیان در «سامانه» ثبتنام کردند که از این میزان متقاضی ثبتنام شده، یک میلیون و ۴۶۹ هزار و ۸۷۵ نفر دارای شرایط دریافت وام ودیعه مسکن شناخته شدند.
مدیرکل دفتر طرحهای نهضت ملی مسکن در ادامه تاکید کرد: از تعداد واجدین شرایط دریافت وام ودیعه مسکن یک میلیون و ۳۳ هزار و ۳۰۵ نفر به بانکها برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن معرفی شدند که بانکها تاکنون با ۴۴۵ هزار و ۶۸ نفر عقد قرارداد کردند.
وی افزود: با توجه به تکلیف قانونی، ضرورت دارد تا بانکها پرداخت تسهیلات را به معرفیشدگان سرعت بدهند.
امروزه اکثر مستاجران به دنبال وام ودیعه مسکن هستند، اما گاهی به دلایل مختلف متقاضیان نمیتوانند ضامنی معتبر برای ضمانت وام خود به بانک ارائه دهند. به همین دلیل دریافت وام برای این افراد به مراتب سختتر میشود. اما بانک پاسارگاد در یکی از طرحهای خود، این وام را بدون ضامن در اختیار مشتریانش قرار میدهد .
مبلغ وام درنظر گرفته شده از سوی دولت باتوجه به شهر متفاوت است به عنوان مثال برای تهرانیها مبلغ وام ودیعه مسکن ۲۰۰ میلیون تومان، کلان شهرها ۱۵۰ میلیون تومان، شهرستانها ۱۰۰ میلیون تومان و شهرهای کوچک و روستاها ۴۰ میلیون تومان است. اما مبلغ وام در نظر گرفته شده از سوی شعب پاد بانک پاسارگاد بهمنظور وام ودیعه مسکن تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان میباشد. در شعب پاد بانک پاسارگاد اینکه فرد از کدام شهر تقاضای وام نموده باشد اهمیتی ندارد و فقط به میزان مبلغ اجاره بها بستگی دارد.
البته شایان به ذکر است مبلغ تسهیلات در این طرح ۷۵% از کل مبلغ اجاره بها است. یعنی هرچه اجاره بها کمتر باشد، مبلغ وام نیز کمتر میباشد.
علاوه بر این، متقاضی میتواند در هنگام ثبت درخواست مبلغ دلخواه خود را ثبت نمایید البته مبلغ باید کمتر از سقف تعیین شده باشد.
شرایط وام ودیعه مسکن بدون ضامن
وام ودیعه مسکن ۲۰۰ میلیون تومانی و بدون ضامن شعب پاد بانک پاسارگاد دارای شرایط زیر است:
فرد چک صیادی بنفش به نام خود داشته باشد.
قرارداد اجارهای دارای کد رهگیری تنظیم نموده باشند.
بند تسهیلات به قرارداد اجارهای درج نموده باشند.
بازپرداخت راسی
توجه: در مورد ۲ و ۳ رضایت موجر الزامی است.
تسهیلات ودیعه مسکن پاد
همانطور که در قسمت شرایط گفتیم بازپرداخت این تسهیلات به صورت راسی میباشد. بازپرداخت این وام ۳ ماهه یا ۶ ماهه است.
انتخاب مدت بازپرداخت وام به خود متقاضی بستگی دارد و بانک در این موضوع هیچ دخالتی ندارد. اما شایان به ذکر است که مقدار سود در آنها متفاوت است.
یعنی اگر شما وام ودیعه مسکن بدون ضامن شعب پاد بانک پاسارگاد را ۳ ماهه بگیرید مقدار سود آن ٪۵.۷۵ میباشد.
اما اگر بازپرداخت وام شما ۶ ماه باشد مبلغ سود آن ۱۱.۵٪ است.
معمولا بانکها باتوجه به رتبه اعتبارسنجی تعیین میکنند متقاضی باید چند ضامن ارائه دهند اما بانک پاسارگاد در این طرح خود این شرط را حذف کرده و بدون ضامن وام ۲۰۰ میلیون تومانی ودیعه مسکن را پرداخت میکند.
مراحل دریافت تسهیلات وام ودیعه مسکن
برای دریافت این وام باید مراحل زیر را پشت سر بگذرانید:
ابتدا احراز هویت خود را در اپلیکیشن ویپاد تا سطح ۵ ارتقا دهید.
سپس از طریق پنل مسکن اطلاعات مستاجر، مالک و ملک را ثبت کنید. (ثبت نام اولیه)
پس از تایید اولیه، متقاضی باید سایر مدارک خود را در این پنل بارگذاری نمایید.
سپس ۳۰ درصد از مبلغ تسهیلات را به عنوان پیشپرداخت واریز نمایید و چک صیادی (به نام خود) را به منظور ضمانت ارسال کنید. (بانک برای ارسال چک با شما تماس خواهد گرفت)
۲۴ ساعت پس از تایید درخواست، مبلغ تسهیلات و پیشپرداخت برای شما واریز میگردد.
مزایا تسهیلات وام ودیعه مسکن بدون ضامن
این وام مزایا متعددی دارند از آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
این طرح به ضامن نیاز ندارد.
۷۵% از مبلغ اجاره بها را پرداخت مینمایید.
فرایند در خواست و بررسی به صورت کاملا آنلاین انجام میشود.
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران، گفت: دولت باید به گونهای برنامه ریزی کند که افزایش وام ودیعه مسکن طرحهای قبلی گرهای از مشکلات مسکن را باز کند.
بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار متقاضی در صف انتظار برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ۲۰۰ میلیون تومانی هستند که طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی این طولانی شدن صف به دلیل شرایط و استعلامهای جدید بانکها است.
در حال حاضر با نزدیک شدن به فصل جابه جایی و نقل و انتقالات بازار اجاره مسکن هم کم کم داغ شده و میزان آگهی واحدهای اجارهای در بین مشاوران املاک رو به افزایش است از بهمن ماه سال گذشته که تسهیلات ودیعه مسکن در تهران به ۲۰۰ میلیون تومان رسید بسیاری از مستاجران در پشت صفهای بانکها برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن قرار گرفته اند در صورتی که همین افزایش ۵۰ میلیون تومانی تسهیلات در طی چند ماه گذشته آثار و تبعات خود را روی بازار اجاره گذاشته است.
بررسیهای میدانی هم حاکی از آن است که هنوز بسیاری از مستاجران نتوانسته اند این تسهیلات را دریافت کنند و به گفته بسیاری از متقاضیان بانکها برای پرداخت این تسهیلات سنگ اندازیهای زیادی از جمله نداشتن اعتبارات، ابلاغ نشدن مصوبه تسهیلات ودیعه مسکن و یا نداشتن بودجه میکنند همین موضوع باعث شده بسیاری از مستاجران به دنبال راههای دیگر برای تامین مسکن اجارهای خود بیافتند به طوری که برخی از مستاجران به دلیل افزایش میزان نرخهای اجارهای و متقاعد نشدن مالک به محلات پایینتر و یا حومه شهرها کوچ کردهاند.
براساس این گزارش در همین رابطه فاطمی یکی از مستاجران که در منطقه هاشمی تهران و در یک واحد ۷۰ متری اجاره نشین است، گفت: در سال گذشته ۳۰۰ میلیون تومان ودیعه و ماهانه ۱۲ میلیون تومان اجاره میدادیم، اما از اسفند ماه سال گذشته مالک زمزمههای افزایش قیمت اجاره را داده بود که در حال حاضر به دلیل عدم تایید تسهیلات ودیعه مسکن و همچنین به دلیل نرسیدن حقوق مجبور به کوچ به مناطق پایینتر شده ایم.
این در حالی است که طبق آخرین آماری که سیداحمد خادمیان مدیرکل دفتر پایش طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی میزان پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن را توسط بانکها اعلام کرد و گفت: تاکنون بیش از یک میلیون و۶۰۰ در سامانه tem.mrud.ir ثبتنام کردند. از متقاضیان ثبت نام شده یک میلیون و ۴۱۶ هزار و ۴۵۲ نفر حائز شرایط اولیه شدند و از این تعداد ۹۹۱ هزار و ۶۵۸ متقاضی به بانکها برای دریافت تسهیلات ودیعه معرفی شدند.
افزایش مبلغ وام ودیعه مسکن ۱۴۰۳
مدیرکل دفتر پایش طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: طبق آمارها، تسهیلات پرداخت شده توسط بانکها به متقاضیان وام ودیعه به تعداد ۴۳۸ هزار و ۵۵۸ فقره است که با توجه به فصل نقل و انتقالات، انتظار داریم تا این میزان افزایش یابد و تعداد بیشتری از مردم بتوانند از این امکان برای فراهم کردن مسکن مناسب خود و خانواده استفاده کنند. بانکها طبق بخشنامه شرایط پرداخت وام ودیعه را تسریع بدهند.
وی توضیح داد: به تازگی گزارشهایی به وزارت راه و شهرسازی ارسال شده که بر اساس آن، برخی از شعب، مدارک مازاد از بخشنامه از متقاضیان تسهیلات ودیعه طلب میکنند و حتی استعلامهایی را مجددا بعد از حائز شرایط شناخته شدن متقاضی میخواهند که این موارد مورد تایید وزارت راه و شهرسازی نیست تمامی شعب بانک باید بر اساس بخشنامه پیش بروند و مدارک و استعلاماتی خارج از بخشنامه از متقاضیان طلب نکنند.
در حال حاضر دولت در تلاش برای کنترل بازار اجاره مسکن بوده و تدابیر لازم را برای کنترل و ساماندهی بازار اجاره مسکن در دستور کار خود قرار داده است.
در همین رابطه ابوالفضل نوروزی مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه وشهرسازی با بیان اینکه طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها طرح مجلس بود که توسط کمیسیون عمران مجلس و با همکاری وزارت راه و شهرسازی تدوین شده است گفت: این طرح چندین بار در مجلس تصویب و به شورای نگهبان رفت و از آن شورا برای انجام برخی اصلاحات دوباره به مجلس بازگشت و اخیراً به شورای نگهبان ارسال شد، طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره طرحی است که در صورت تصویب و تبدیل شدن به قانون بخشی از مشکلاتی را که هم اکنون در بازار اجاره، زمین و مسکن وجود دارد، رفع خواهد کرد و به تسهیل گری در بخش اجاره میپردازد.
نوروزی به تشریح بخشی از ویژگیهایی این لایحه پرداخت و افزود: این لایحه بر تقویت بازار اجاره از طریق ارائه مشوق به موجران، استفاده از ظرفیت شهرداریها برای شناسایی خانههای خالی و هزینه این بخش از مالیات برای احیای بافتهای فرسوده شهری و ساخت خانههای ارزانقیمت برای اشخاص بیبضاعت، الزام تمامی دستگاههای اجرایی برای ارائه رایگان اطلاعات موردنیاز در سامانه ملی املاک و اسکان و پیشبینی ضمانتهای اجرایی برای عدم درج اطلاعات در سامانه و خوداظهاری در سامانه ملی املاک و اسکان تاکید دارد.
به گفته مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، تقویت سامانه ملی املاک و اسکان جهت شناسایی خانههای خالی، تکمیل سامانه ملی املاک و اسکان و درج معاملات در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور و ضمانت اجرایی برای ثبت قراردادها و ارائه راهکارهایی برای الزامآور شدن این راهکارها از دیگر مواردی است که در این لایحه به آن توجه جدی شده است. بر اساس بندهایی از این طرح، تمامی قراردادها اعم از اجاره و خریدوفروش باید در سامانه ثبت شوند و با اخذ کد رهگیری امکان ارزیابی آنچه در بازار مسکن میگذرد وجود دارد.
وی افزود: با تصویب و ابلاغ طرح در استانهایی که نرخ تورم عمومی سالانه بیش از ۳۰ درصد باشد شورایعالی مسکن مکلف است تا نسبت به تعیین سقف حداکثر افزایش اجارهبها و قرضالحسنه به میزان ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تورم عمومی سالانه اقدام کند.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن توضیح داد: حمایت از مستأجران از طریق پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن و افزایش آن در سال جدید با توجه به تورم و همچنین نظارت بر پرداخت تسهیلات توسط بانکهای عامل بخش دیگری از این طرح به شمار میرود.
نوروزی تسهیل در فرآیند خرید و فروش و کاهش هزینههای مبادله در بازار مسکن را از دیگر ویژگیهای این طرح عنوان کرد و گفت: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موظف است ظرف ۶ ماه بعد از لازمالاجرا شدن این قانون، دسترسیهای برخط برای استعلامات ثبتی و ثبت هرگونه سند رسمی را از طریق مرکز مبادله اطلاعات برای سامانه املاک و اسکان و سامانه املاک و مستغلات وزارت راه و شهرسازی به صورت تمام الکترونیک و شبانهروزی فراهم کند. اخذ عوارض از اراضی بلااستفاده و نحوه هزینه کرد این عوارض بخش دیگری از موارد مورد تاکید در این طرح است. همچنین، برای کاهش التهابات مسکن و برای جلوگیری از معاملات سفتهبازی واحدهای در حال احداث تا قبل از تحویل واحد مسکونی و یا نصب کنتور و گواهی پایانکار ساختمان، امکان نقل و انتقال واحدهای نهضت ملی مسکن به هر شیوهای وجود ندارد و ممنوع است و محاکم و ادارات پذیرفته شده نیست.
براساس این گزارش در همین رابطه، داود بیگی نژاد نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه طرح افزایش وام ودیعه مسکن نباید موجب سختتر خانهدار شدن مردم شود گفت: دولت باید به گونهای برنامه ریزی کند که افزایش وام ودیعه مسکن طرحهای قبلی گرهای از مشکلات مسکن را باز کند بهطور معمول وامهای پرداختی متناسب با قیمت مسکن نیست و علاوه بر آنکه این وامها توانایی خانهدار کردن مردم را ندارد، پرداخت آن نیز از عهده اشخاصی که فاقد مسکن هستند خارج است.
بیگی نژاد همچنین از طرح جدید وام اشتراکی خبر داد و گفت: طرح جدید با عنوان وام اشتراکی یک طرح غیرمنطقی، غیرکارشناسی غیرقابل اجرا است و همچون سایر وامهای تصویبی پرداخت نشده موجب ایجاد بحران در بازار مسکن خواهد شد. بسیاری از وامهای موجود امکان اجرا شدن را ندارند و در صورت اجرایی بودن نیز همراه با مشکلات بسیاری هستند، ارائه اینگونه وامها در دیگر کشورها منسوخ شده است، حال طرح مطرحشده از سوی بانکها نهتنها گرهگشا نیست، بلکه خود مشکلساز خواهد بود در حال حاضر بازار مسکن در شرایط رکود تورمی به سر میبرد و همین موضوع خود باعث شده است که تعداد متقاضیان در این بازار متناسب با بودجه و در آمدهای خود خرید نکنند.